De Makelaar in gesprek met…

Derrem Senchi, directeur/eigenaar van Jan Thiel Security

Veilig wonen op Curaçao; er is veel om te doen. We zien hoge muren met ijzeren pinnen, met prikkeldraad omheinde resorts, tralies voor de ramen, blaffende honden in de tuin en we horen regelmatig een alarm loeien in de buurt. Uit voorzorg, ‘omdat iedereen het doet’ en uit angst na een eerdere inbraak of overval in huis.
Derrem van Jan Thiel Security is dagelijks bezig met beveiliging. Zijn taak is om de veiligheid in de wijk Jan Thiel zo goed mogelijk te waarborgen, met de middelen die hij heeft. Welke preventiemiddelen tegen inbraak werken volgens hem het beste? Hoe kunnen we indringers het beste buitenshuis houden? Wat moeten we als woningeigenaar juist wel of juist niet doen?
De Makelaar ging met Derrem in gesprek.

Jan Thiel Security: hoe het begon…

In 2009 zijn Derrem en zijn broer Carroll begonnen met Jan Thiel Security. Toen nog kleinschalig, met Zanzibar als enige klant. Al snel breidde de werkzaamheden van het securitybedrijf verder uit. Veel bedrijven en particulieren in de wijk raakten geïnteresseerd in de diensten van de twee broers. Inmiddels zijn alle grootschalige resorts in het toeristische gebied en een groot aantal woonhuizen in de buurt klant bij Jan Thiel Security. “We zijn op een gegeven gaan patrouilleren in de wijk, op eigen initiatief en eigen kosten. Omdat de resorts er ook bij gebaat zijn dat het rustig is in de wijk.” En zo breidde Jan Thiel Security langzaam maar zeker verder uit tot een grote organisatie met tientallen werknemers en een nieuw kantoor aan de Caracasbaaiweg.

Beveiliging en technologie

Technologie is de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij de beveiligingsactiviteiten van Jan Thiel Security. Dat is ook duidelijk te zien in het kantoor van het beveiligingsbedrijf van Derrem en Carroll, waar grote schermen hangen met beelden van camera’s die tactisch verspreid hangen in Jan Thiel. “We doen steeds meer met camera’s. Deze schermen worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. Als we iets verdachts zien, sturen we onze patrouille eropaf. Die is dan binnen enkele minuten ter plaatse.” Sinds kort vliegt er ook een drone rond van Jan Thiel Security. Daar wil Derrem in de toekomst nog meer gebruik van gaan maken. “Dat is de toekomst.” Ondanks de vele mogelijkheden van techniek, zijn mensen onvervangbaar en is het juist de combinatie van techniek en mensenwerk die volgens Derrem goed werkt. “Door het gebruik van techniek zitten we er dichter op en kunnen we sneller schakelen.”

Een goed alarm

Als we Derrem vragen wat in zijn ogen het beste preventiemiddel tegen woninginbraak is, heeft hij een duidelijk antwoord: een goed werkend alarm. “En dan wel een alarm aangesloten op een centrale, zodat er snel iemand ter plaatse kan zijn.” Een alarm dat alleen herrie maakt, maar geen signaal afgeeft, heeft volgens hem weinig nut. “Inbrekers knippen het snoer naar de hoorn door en dat was het dan. Als dat bij één van onze systemen gebeurt, krijgen we meteen een melding en weten we dat er iets aan de hand is.” Maar hoe zit het dan met alle andere preventiemiddelen, zoals hoge muren en honden in de tuin? Volgens Derrem kan het wel afschrikken, maar houdt het inbrekers die echt graag binnen willen komen niet buiten.

Verbetering in veiligheid

Sinds Jan Thiel Security actief is in Jan Thiel, is het volgens Derrem een heel stuk rustiger in de wijk wat betreft woninginbraken. “We hebben het goed onder controle.” Dat komt volgens hem vooral omdat het beveiligingsbedrijf zich richt op één wijk. “We kunnen daarom garanderen altijd snel ter plaatse te zijn. We zijn nooit ver weg.” Derrem en zijn broer hebben daarom ook niet de ambitie hun activiteiten verder uit te breiden over het eiland. “We krijgen wel aanvragen uit andere gebieden op Curaçao, maar die slaan we vriendelijk af. Het is belangrijk dat we ons kunnen focussen op één gebied. Dat werkt, dus daar willen we niet van afwijken.”

Ons kent ons

Na reeds acht jaar actief te zijn in het gebied, kennen de medewerkers van het beveiligingsbedrijf inmiddels (bijna) alle bewoners in de wijk, waardoor verdachte situaties snel opvallen en Jan Thiel Security vaak preventief kan handelen. “We kennen bijna alle auto’s die rondrijden in Jan Thiel. Dus als er een onbekende auto bij een huis parkeert, gaat onze patrouille even een kijkje nemen.” De toeristen die komen en gaan in verschillende auto’s, vooral in Vista Royal, maken dit iets lastiger. Toeristen gedragen zich volgens Derrem sowieso anders dan vaste bewoners. “Die moeten we vaker attenderen op een raam van een huis dat nog openstaat of tassen die in het zicht in de auto liggen.”

Tips voor woningeigenaren

Derrem is van mening dat de meeste inbraken, over het algemeen op het eiland, van tevoren gepland zijn. Dat betekent dat het huis in kwestie in de gaten is gehouden. “Als een onbekende auto dus vaker dan twee keer in korte tijd door de straat rijdt, is dat voor ons een verdachte situatie.” Inbraken vinden volgens Derrem ook niet per definitie ’s nachts plaats, wat veel mensen denken. Het kan ook overdag gebeuren, als er niemand thuis is. “Vooral feestdagen en vakanties zijn dagen waarop er meer wordt ingebroken, omdat de mensen dan weg zijn.” Naast de geplande inbraken, zijn er ook dieven die hun kans pakken als ze hem zien. Daarom is het volgens Derrem belangrijk om altijd alert te zijn. “Sluit je woning goed af als je vertrekt. En zet het alarm aan.”
Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 5 =