Kopen of huren?

7 voordelen van kopen

Op zoek naar een nieuwe woning? Twijfel je tussen kopen en huren?
Het kopen van een woning wordt vaak ‘verstandig’ genoemd en ‘een slimme investering’. Maar waarom? Eerder hebben we de voordelen van huren voor je op een rij gezet. In dit artikel geven we zeven voordelen van kopen. Let wel, geen van beide opties is goed of fout. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur, persoonlijke situatie, (financiële) mogelijkheden en toekomstplannen. Kort door de bocht kunnen we stellen dat kopen vaak als langetermijnbeslissing wordt gezien en huren korte termijn. Kopers zoeken vaak stabiliteit en zekerheid, terwijl huurders voor flexibiliteit kiezen, over het algemeen.
 

1. Indirect sparen

Het kopen van een woning is eigenlijk een soort spaarpot. Je bouwt immers vermogen op aangezien de woning eigendom is. Met een (goede) hypotheeklening betaal je iedere maand een deel van je schuld af en zo ‘komt de woning naar je toe’, zoals dat vaak wordt genoemd. De woning wordt stukje bij beetje – vaak verdeeld over 30 jaar – steeds meer van jou. Verkoop je de woning eerder dan het einde van de aflosperiode? Dan is er een goede kans dat je winst maakt op de woning, mits de woning niet in waarde is gedaald, omdat je al een deel hebt afgelost.

2. Een prettig vooruitzicht

Wanneer je de hypotheek volledig hebt afgelost, meestal na 15 tot 30 jaar, is het huis helemaal van jou/jullie! Je woont dan in principe dus ‘gratis’, op andere kosten zoals gas, water, elektra en verzekeringen na. Is dat geen prettig vooruitzicht? Zie het kopen van een woning daarom als een slimme investering voor later, als een indirecte pensioenopbouw bijvoorbeeld.

3. Leef je uit!

Boren in de muur? Geen probleem. Woonkamer vergroten met een aanbouw? Ga je gang. Is er gezinsuitbreiding op komst? Trek een extra muurtje op en maak van die grote slaapkamer twee kleine. Het kan en mag allemaal in je eigen koopwoning. Daar waar je met een huurwoning rekening moet houden met een huurbaas, ben je in een koopwoning eigen baas en heb je de vrijheid om te doen en laten wat je wilt met je woning. Maak van je huis je eigen thuis, met de inrichting, indeling en het comfort afgestemd op jouw persoonlijke smaak (en niet die van de huurbaas).

4. De keuze is reuze

Gemiddeld genomen – wereldwijd gemeten – is het aanbod koopwoningen groter dan het aanbod huurwoningen. De cijfers op Curaçao wat betreft de verhouding koop- en huurwoningen zijn bij ons echter niet bekend, maar zoals we uit het aanbod van De Makelaar kunnen opmaken, is er op het eiland ook een relatief groot aanbod huurwoningen. Dat neemt niet weg dat er ook een bijzonder groot aanbod aan koopwoningen is. Van appartementen, tot vrijstaande villa’s en monumentale panden. Heb je de WilliBiz-app al gedownload? Daarin vind je het meest actuele en complete aanbod van De Makelaar!

5. Fiscale voordelen

Het kopen van een woning biedt ook fiscale voordelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Dat maakt het kopen van een woning een stuk aantrekkelijker. Van de hypotheekrente die je betaalt aan de bank, krijg je namelijk een (groot) gedeelte terug van de belastingdienst.

6. Kans op waardestijging

Als je een beetje geluk hebt, dan stijgt je koopwoning in waarde. En kun je deze dus weer verkopen in een goede periode, voor een mooie meerprijs. Om bijvoorbeeld daarna het geld weer door te investeren in een grotere woning. Als je dit slim aanpakt, kun je dus langzaam maar zeker naar je droomhuis toewerken en steeds een stukje groter of luxer gaan wonen. Echter, is het stijgen van de waarde van je woning natuurlijk geen garantie. Bij een economische recessie kan de waarde van je woning ook afnemen. Hou daar dus rekening mee, dat risico moet je durven nemen!

7. Je eigen (huis)baas

Lig je op dit moment vaak in de clinch met de huisbaas van je huurwoning? Daar heb je met een koopwoning geen last van. Je bent je eigen baas en hoeft met (bijna) niemand rekening te houden. Dat brengt zowel verantwoordelijkheid als vrijheid met zich mee! Niemand verplicht je om iets te doen, maar je zult dus ook zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen over bijvoorbeeld het onderhoud van de woning.

 

Ben je van plan om een woning te kopen? Gefeliciteerd! Dan is de vraag nu: waar, hoe en wat is je budget? Laat je goed informeren bij de aankoop van een woning. Wat is je ideale woonsituatie? Hoe ziet je droomhuis eruit, waar moet het aan voldoen? Welke hypotheek past het beste bij je financiële situatie? Een goede makelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning, passend bij jouw persoonlijke wensen, verwachtingen en budget. Een bank of onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je bij het opstellen van dit budget en het afsluiten van een geschikte hypotheek, gebaseerd op je financiële situatie en wat je per maand kwijt kunt en wilt aan vaste lasten.
Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =