Versier je muur

6 tips voor creatieve wanddecoratie

Met wanddecoratie vrolijk je iedere ruimte op, permanent of tijdelijk. Binnen een handomdraai verander je de sfeer in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kinderkamer of op kantoor. Mooi en vaak nog praktisch ook! We geven je 6 tips om je muur te versieren. Van kunstzinnige uitspattingen voor de echte creatieveling tot eenvoudige kleine aanpassingen die toch een groot verschil maken.

1. Vakkenkast: leuk én praktisch

Een vakkenkast brengt niet alleen een ruimte tot leven, maar is ook nog eens super handig om spulletjes in op te bergen. Let wel op dat je dit netjes doet, bij een open vakkenkast althans, anders oogt het al snel rommelig. Een vakkenkast kun je kant en klaar kopen bij een meubelzaak, met een handleiding weliswaar om de onderdelen in elkaar te zetten en bevestigen. Zie je dat niet zitten? Laat het dan in elkaar zetten door je handige buurman, een klusjesman of maak gebruik van de service van de meubelzaak, die vaak wordt aangeboden. Heb je zelf twee rechterhanden en wil je een unieke vakkenkast op maat maken? Ga dan zelf aan de slag. Op internet zijn legio voorbeelden te vinden. Succes!

2. Behang je muur

Behangen ouderwets en saai? Welnee! De tijd dat behang bestond uit saaie patronen en doffe kleuren ligt al lang achter ons. Door moderne technologische ontwikkelingen is behang origineler en duurzamer geworden. Ook retro behang is nog steeds hot. Behangpapier met typische patronen uit de jaren ‘60 en ’70 is terug van weggeweest. Ook fotobehang is één van de laatste trends in de behangwereld. Zo fleur je een kamer vrij eenvoudig op met een leuke foto. Fotobehang is ook verkrijgbaar met gedetailleerde prints van bijvoorbeeld steigerhout, steen of beton. Zo creëer je eenvoudig een unieke sfeer. Ben je een echte creatieveling en durf je wel een stapje verder gaan? Behang je muur dan met kranten. In een mum van tijd transformeer je die saaie muur in een super hippe wand, zonder (veel) geld uit te geven. Omdat kranten dunner zijn dan behangpapier, kun je verschillende lagen kriskras door elkaar plakken, zodat er een gecontroleerde chaos ontstaat. Denk van tevoren wel goed na over het gewenste patroon. En om de chaos niet uit de hand te laten lopen, is het verstandig om alleen zwart-witpagina’s te gebruiken.

3. Maak het magnetisch

Met magneetverf kun je bijna elk materiaal magnetisch maken. Een memobord in de keuken, een presentatiewand op kantoor of een creatieve muur in de kinderkamer zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Vooral de keuken is een populaire ruimte voor het gebruik van magneetverf. Het oude prikbord kan eindelijk weg, vanaf nu kan je alle to-do’s en boodschappenlijstjes op je magnetische wand hangen. Geeft het magnetische vlak een opvallend kleurtje, zo kun je ‘m makkelijk afbakenen van de rest van de muur.

4. Extra dimensie met 3D-wandpalen

Een wat heftigere ingreep, maar ook heel erg indrukwekkend, zijn 3D-wandpanelen als wandbekleding. Het geeft een extra dimensie en laat een ruimte leven! Door verschillende vormen en reliëfs in de uitstekende 3D-wandpanelen ontstaat er een bijzonder decoratief spel van licht en schaduw. Om extra kracht bij te zetten kun je ook LED-verlichting toepassen. En het goede nieuws: het ziet er ingewikkeld uit, maar dat is het niet. Het bevestigen van 3D- wandpanelen is een fluitje van een cent als je een beetje handig bent.

5. Je eigen whiteboard

Whiteboardverf is een betaalbaar alternatief voor die stoffige whiteboards op wieltjes in vergaderzalen of dure digitale whiteboards. Met whiteboardverf verander je een glad oppervlak in huis of op kantoor in een vlak om op te schrijven. Behandel je bureau, eettafel of wand in de kinderkamer ermee en je hebt genoeg plek voor al je krabbels en tekeningen van de kinderen. Haal de whiteboardwisser erover en alles is weer schoon.

6. Vrolijke stickers

Misschien wel de snelste manier om een ruimte een andere look te geven: muurstickers. Kies een bestaande sticker of laat een sticker op maat maken. De kwaliteit van deze stickers is de laatste jaren dusdanig verbetert, dat de uitstraling ervan allerminst ‘goedkoop’ is. Kies voor een bescheiden stickertje, als grappig detail, of beplak je hele wand met een grote op maat gemaakte sticker. Voor de badkamer zijn er speciale vochtbestendige tegelstickers. Laat vissen over de muur zwemmen en laat de gelieve zeemeermin van dochterlief tot leven komen. Kinderen zijn dol op tegelstickers in de badkamer. Ben je het na een tijdje weer zat? Dan trek je het er zo weer af! Stickers zijn vooral ideaal voor de wispelturige bewoner.

BONUSTIP!

Een muurschildering van Mirjam Griffioen
Wil je écht iets unieks aan de wand? Een one of a kind item aan/op de muur? Laat dan een persoonlijke muurschildering maken! Ga het gesprek aan met een ervaren kunstenaar naar jouw persoonlijke smaak en laat een schildering maken, direct op je muur. Is dit toch iets te gewaagd en wil je graag een tijdloos stuk dat je ook mee kunt nemen als je eventueel gaat verhuizen? Kies dan voor een mooi schilderij.

Kleurrijk

Mirjam Griffioen is een ervaren en populaire kunstenares op Curaçao. Ze maakt kleurrijke kunstwerken, in de stijl van het veelkleurige eiland. In traditionele vorm op doek, maar Mirjam schuwt ook andere, meer creatieve ondergronden niet, zoals het beschilderen van een auto of bus. Ook maakt ze regelmatig muurschilderingen. Bij beachclubs, restaurants en café’s, op kantoor en bij mensen thuis. ‘Het zijn altijd hele persoonlijke werken.’ Meestal betreft het buitenmuren. ‘Bij het zwembad of de tuin. Binnen vinden veel mensen toch een beetje eng.’ Behalve de kinderkamer, zo blijkt. Ook daar maakt Mirjam regelmatig vrolijke schilderingen.

Persoonlijke smaak

Hoe pak je zo’n persoonlijk project aan? ‘Eerst wil ik de muur zien waar het om gaat, om er een gevoel bij te krijgen. Dan ga ik het gesprek aan met de mensen. Wat vinden ze mooi, waar houden ze van, hebben ze kinderen etc.’ Vervolgens gaat Mirjam aan de slag met het thema. Vaak gaat dat verder dan alleen een muurschildering. ‘Het is mooi als het een geheel wordt, binnen en buiten.’ Vooral de zee is een veelgevraagd thema op het eiland omringd door water. ‘Je kunt dat heel leuk doorvoeren in accessoires, zoals drijfhout en kussens.’

Balans in huis

Ook al staat de mening van de huiseigenaar wat haar betreft voorop, is Mirjam niet bang om haar eigen mening te geven, als daarom gevraagd wordt of als ze dat nodig acht. ‘Ik adviseer mensen wel. Sommige mensen hebben – in hun enthousiasme – zo veel ideeën die ze kwijt willen in een muurschildering, dat het veel te druk wordt. Ik adviseer dan om het rustig te houden. Evenwicht in huis, daar draait het om.’ Zonnige kleuren als oranje en geel zijn haar favoriete kleuren. ‘Het zijn positieve, vrolijke kleuren en passen goed bij het eiland.’

Schildertips

Voor de creatieveling die graag zelf aan de slag wil om zijn of haar muur te beschilderen, adviseert Mirjam van tevoren goed na te denken over het thema. ‘En maak eerst een schets met potlood op de muur. Gaat het toch mis? Dan gebruik je de verf gewoon als gum, dat doe ik ook altijd. Je verft het gewoon weer terug naar de achtergrondkleur.’
Wil je ook een persoonlijke muurschildering van Mirjam Griffioen? Kijk op www.mirjamgriffioen.nl of bezoek haar Facebookpagina om eerder gemaakte werken te zien en voor haar contactgegevens.
Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =